Bozo bit

Una din cele mai mari provocari pe care le ai ca lider sau ca individ care vrei sa provoci un anumit tip de schimbare e sa fii ascultat si ca oamenii sa dea importanta la ceea ce spui. E singurul tip de activitate careia merita sa ii dedici intreaga ta energie in momentul in care vrei sa devii „an agent for change”. E greu deoarece implica multi factori (in diferite proportii e drept in functie de tipul de schimbare pe care vrei sa il provoci si de pozitia din care vrei sa provoci schimbarea):

  • expertiza perceputa
  • profesionalism
  • onestitate
  • viziune
  • realism in asteptari
  • etc

Ce este extrem de important e sa nu fii percept ca „out of touch with reality”. In momentul in care ai fost clasificat ca fiind asa (indiferent ce ai sau nu dreptate) nu mai ai capabilitatea de a produce schimbare decat folosind pozitia sociala/in companie. In momentul in care te mai bazezi doar pe forta pozitiei in general ai pierdut deja. Dar asta e alta poveste :-).

In industria IT circula o mema (vezi wikipedia 🙂 ): Flipping the Bozo Bit. In esenta se refera la momentul in care cineva decide ca un anumit coleg este irelevant si efectul este ca orice spune respectivul va fi de obicei tratat ca irelevant. Nu vrei sa ajungi sa ti se shimbe bit-ul :-).

Istoricul memei este interesant (apare si in descrierea de pe wikipedia .. dar probabil ca putini vor recurge la informaita respectiva). In primele versiuni ale lui MacOS pentru fiecare fisier exista un bit in structura de date care spunea daca fisierul era read-only sau nu. In esenta era un fel de copy protection dar foarte proasta (only a bozo could think of something like this and only a bozo would be dettered by it). In timp bit-ul respectiv a primnit numele de bozo bit.

The Author.

Reclame
Acest articol a fost publicat în strange new concepts. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Bozo bit

  1. redover zice:

    Tocmai din aceasta cauza trebuie sa cunosti foarte bine oamenii pe care ii conduci. Pentru a le cunoaste limitele de perceptie.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s