Ziua de luni

E usor sa cazi in capcana zilei de „luni”. E la fel de usor cum e sa te lasi atras de mirajul de „a face lucruri”. Sunt doua tipuri de gandire/focus: strategic si local. Fiecare tip are sensul si scopul lui. Gandirea strategica iti permite sa gandesti/executi pe termen mediu/lung. Gandirea local iti permite sa rezolvi probleme „urgente” fara a fi defocusat de alte probleme care apar si nu sunt legate cu task-ul curent.

Toata lumea poate sa faca si una si alta dar, ca este si un dar mereu, majoritatea au un bias spre rezolvarea problemelor pe termen scurt. La fel cum preferi sa manaci acum o inghetata decat sa fugi 2 km ca sa te simti in putere la 50-60 de ani la fel ai tendinta sa preferi the instant gratification de a vedea cum rezolvi o anumita chestiune punctuala. Bias-ul asta exista din acelasi motiv pentru care omul prefera in general placerea imediata concreta in fata unei placeri posibile viitoare si anume faptul ca in jungla era mai bine sa folosesti oportunitatile imediate decat sa stai sa gandesti pe termen lung :-).

Revenind la ideea cu ziua de luni. Discutam acum ceva timp cu un preten de-al meu despre problema celor care sunt dispusi sa gandeasca/investeasca efort/bani/etc pe termen lung. Ei nu au doar problema riscurilor inerente intr-o asemenea situatie ci si problema lui personala cu bias-ul de care vorbeam mai mult. Nu trebuie sa te lupti doar cu natura in jurul tau ci trebuie sa te lupti si cu natura ta ca individ pentru a putea sa iti atingi scopurile. Problema asta apare exaperant de des in discutiile respective sub sintagma: „si vine luni si incep sa rezolv probleme”. Contextul in care are loc discutia este despre planuri pe termen mediu/lung, planuri care au potentialul de a schimba starile de lucruri curente pentru cei implicati, planuri cu bataie lunga si frumoase si totusi fiecare din noi avem aceeasi problema: discutam si planificam joi, vineri, sambata sau cand ne intalnim si apoi vine luni si reluam munca de hamal care te tine in viata de azi pe maiine doar. Si nu e bun .. deloc :-).

Ar trebui sa schimbam saptamana .. sa incepem munca de marti pana sambata, sau sa ne reamintim tuturor ca ziua de luni trebuie focusata nu doar pe focurile curente ci si pe pregatirea pentru incendiile viitoare.

Azi e luni dar trece :-).

The Author.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Brain dump, strange new concepts. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

6 răspunsuri la Ziua de luni

 1. redover zice:

  Si cati sunt asa. Dar este ok pentru ca in felul asta mai facem si noi diferenta…:)

 2. redeul zice:

  Pai da :-). Mereu trebuie sa faci diferenta cumva ca altfel mori anonim.

 3. redover zice:

  P.S. Putem sa incepem si de miercuri. Ideea e ca mintea noastra e atat de limitata incat oricand am incepe saptamana nu putem sa depasim rezolvarea problemelor trecutului…ZEN…”M-am regasit”. Usor usor, lucrurile, oamenii se schimba. Trebuie „umpicutz de rabdare”

 4. redover zice:

  ca sa n-o mai lungim, hai sa-l asteptam pe Pandolomei sa ne faca poza pt a ne clarifica designul viitorul job place…:)…si acolo putem incepe de joi…:)

 5. redover zice:

  …redeu sa traiesti si sa te ragasesti…from luni(like a state of mind)…and to the infinity…WTF…u know „Babashtoaca si doua savarine”…Scuze pt cei care sunt pe langa subiect. Fiind un blog plin de expertiza ne mai permitem si noi sa glumim :).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s