Desteptaciunea

Il Pasquale se intreba sarmanul: cine e al mai destept astazi ?. Arunca el niste numere acolo la testele de inteligenta si 3 data point-uri si trage o concluzie: ” “oamenii destepti” din ziua de astazi, nu ies in fata.”. Concluzie cu care sunt de acord in general ( din alte considerente ) dar nefondata de statistica din post :-).

Toata treaba asta cu inteligenta si desteptaciunea (si masurarea ei ) este si a fost mereu subiect controversat si acoperit de sute de foi de teze de doctorat si articole. Si este complicata problema. De exemplu:

Exista asa numita teorie a inteligentelor multiple. Sunt un set de studii care coreleaza asa numitul factor de inteligenta generala cu anumite abilitati recunoscute in cadrul teoriei inteligentelor multiple. Exista challenge-uri la factorul g (sindromul savantului). Plus ca nu e bine definit ce inseamna inteligenta (daca ar fi s-ar fi putut replica sau macar s-ar sti de ce nu se poate replica 🙂 ).

Alta problema este cea a masuratorii. De obicei toate testele de inteligenta masoara ceea ce se cheama factorul g (factorul de inteligenta generala) si il masoara ca si deviatie relativa la media populatiei. Masuratoarea este si ea indirecta datorita faptului ca sunt folosite probleme care iau in calcul mediul social sau nivelul de educatie al celor testati sau doar capacitatea de gandire abstracta.

Ce inseamna deviatie relativa la media populatiei. Se concepe un test si se aplica la un esantion statistic reprezentativ al populatiei tinta. Se obtin un set de numere. Sunt batute numerele pana iese un clopot si apoi sunt normalizate pana cele mai frecvente dau 100. numele din dreapta celor mai frecvente sunt iarasi normalizate ( similar ) si e obtin coefientii de inteligenta superiori si invers pentru cele mai mici.  Teste sunt adaptate pe categorii de varsta la un anumit moment.

In esenta cand spui ca cineva are un coeficient de inteligenta de 150 de fapt spui ca factorul g (care este estimat indirect prin efectele sale in alte tipuri de inteligenta) se comporta odata si jumatate mai bine decat la media populatiei pentru care a fost normalizat un anumit test.

Legat de concluzia initiala a lui don pasquale o sa continui eu in alt post ca nu am niste referinte la indemana.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s